Ще си върне цялата територия, окупирана от Русия, обеща Володимир

...
 Ще си върне цялата територия, окупирана от Русия, обеща Володимир
Коментари Харесай

Контранастъплението на украинците към Херсон започна, но загубиха над 560 военни и 26 танка?

 Ще си върне цялата територия, окупирана от Русия, даде обещание Володимир Зеленски

Дългоочакваното контранастъпление в област Херсон стартира. CNN, базирайки се на източник от Въоръжените сили на Украйна, оповестява за освободени четири села. Основното направление на настъплението е било към Правдино. Украински бойци удариха вражеската пехота от " ДНР " и " ЛНР ". Нашествениците бягат, следвани от съветските войски, написа УНiАН.

Според източника на CNN освободените селища са Новая Дмитровка, Архангелское, Томина Балка и Правдино. 

От Белият дом са сдържани за контранастъплението на ВСУ. Координаторът за връзки с обществеността към Съвета за национална сигурност Джон Кърби, сподели пред CNN, че управляващите във Вашингтон не желаят да разясняват обстановката на фронта край Харков и Николаев, само че посочи, че е понижен военният капацитет на Русия. 

Руската войска обаче съобщи, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция, че е отблъснала украински опити за атака в Херсонска и Николаевска област, като в същото време увери, че е нанесла тежки загуби на силите на Киев.

" През деня под директната заповед на Володимир Зеленски украинските сили направиха опит за атака в три направления в Николаевска и Херсонска област ", съобщи съветското Министерство на защитата в официално съобщение. " Този нов опит за офанзивни интервенции на врага претърпя презрян неуспех ", се добавя в текста.

Според министерство частите на украинската войска са понесли тежки загуби поради дейна защита на съветските сили.

В официалното съобщение съветската войска споделя, че е унищожила 26 танка, 32 блиндирани транспортни средства, два изтребителя Су-25 на украинската войска. В текста се добавя, че съперникът е изгубил над 560 военни.

Франс прес не е в положение да удостовери тези изказвания от самостоятелен източник, написа Българска телеграфна агенция.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски даде обещание страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия.

" Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и най-после ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море ", акцентира Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение. " Окупаторите би трябвало да знаят, че ще ги изтласкаме назад до нашата граница - линия, която остава непроменена (за нас) ", добави той, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

В същото време Зеленски отхвърли да разяснява появилите се информации, че въоръжените сили на Украйна са почнали огромна контраатака в южната част на страната.

" Някой да желае да знае какви са проектите ни? Няма да чуете съответни данни от някой в действителност виновен човек. Защото това е война ", съобщи сбито украинският президент, представен от Асошиейтед прес.

Украинските въоръжени сили организират контраатака на юг и са пробили съветските отбранителни линии в няколко бранша от фронтовата линия покрай град Херсон, сподели в това време консултант на Зеленски, представен от Ройтерс.

Във видеоинтервю, оповестено в ЮТюб, съветникът му Олексий Арестович съобщи още, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия употребява за доставяне на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър. В резултат снабдяването по мостове и посредством фериботи е прекратено или съвсем прекратено, сподели той, представен от УНИАН.

Арестович не даде повече детайлности, като единствено загатна за " малко сладко нахлуване ".
 Два батальона се пробваха да отвлекат вниманието на съветските бойци на юг, само че доста бързо претърпяха проваляне и са се върнали на изходни позиции, съобщава Юрий Подоляка
За колосални загуби на армията на Киев приказва пък блогърът Юрий Подоляка, който е роден и израснал в украинския град Суми. 

„ Започна борбата за Херсон, за която Киев се приготвяше толкоз дълго и която той сякаш анулира. Освен това първият ден на боевете сподели, че съветското командване е планувало всичко съвършено и е провело същинска кървава баня за въоръжените сили на Украйна. И е допустимо първият ден от „ контранастъплението “ край Херсон да се окаже финален за украинската войска “, сподели той във видеокоментар, оповестен в неговия Телеграм канал.

„ Контранастъплението, което толкоз дълго обещаваше Володимир Зеленски и което по думите на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Залужни не може да приключи сполучливо, стартира. То може да приключи единствено с погром на армията и първият ден на контраатаката сподели, че е прав точно той, без значение, че Киев употребява всичко, което има, включително две бригади добре готови пехота, усилена с танкове и поддържани с „ Хаймерс “ и западна артилерия. Това се оказа малко, а загубите – колосални “, съобщи Подоляка.

„ Първо бяха нанесени няколко точни удара по съветските бранители на Давидов Брод и в региона на Високополие, като се пробваха да отрежат това населено място от югоизоток и югозапад. Там бяха нанесени главните удари, само че украинските сили понесоха големи загуби “, прибавя той. 

„ Голямо количество трупове на бойци се намират в региона на Постолова. Още преди началото на контраоперацията съветските ракетни елементи нанесоха превантивни удари по местата, където са се събрали бойците. Загинали са към 100 души при ударите и това отслабило доста украинската армия “, разяснява военният анализатор от Суми. 

Черноморските моряци отблъснали офанзивата и върнали съперника на първичните позиции, прибавя той.

„ Украинците атакували и в региона и в региона на юг от Давидов Брод. Те навлезли на към 2 километра край Сухой Ставак, където били арестувани. В момента се водят боеве там. Нанасят му се удари с авиация, вертолети и с артилерия. Така и това контранастъпление се провали “, съобщи Подоляка

„ Два батальона се пробваха да отвлекат вниманието на съветските бойци на юг, само че доста бързо претърпели проваляне и се върнали на изходни позиции “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР